GUMBÖLEN HISTORIAN VIVAHTEIKKAAT VAIHEET

Gumböle_18.5.2016

 

Gumbölen kartano on Espoon kaupungin omistama kartano Espoossa, Gumbölen kaupunginosassa. Gumbölen kartano syntyi siten, että Storgårdin ratsutilaan yhdistettiin kaksi muuta tilaa 1600-luvulla. Kartanon 26 nimeä käsittävä omistajien luettelo juontaa sekin alkunsa 1540-luvulta.

Ensimmäiset kirjalliset tiedot Gumbölen kylästä ovat vuoden 1540 maakirjassa. Tuolloinen kylä käsitti kaikkiaan seitsemän taloa. Espoon kappalainen Petrus Martini Brenner yhdisti kolme kylän taloista 1600-luvun alussa Gumbölen kartanoksi, mistä alkoi tilan ensimmäinen todellinen kukoistuskausi. Kartano oli Brennerin suvun hallussa vuosina 1625–1713.

Brennerien kauden jälkeen elettiin kartanon historian vaikeimpia vuosia. Isonvihan aikana 1713 kartanossa riehui tuhoisa tulipalo, mikä poltti suuren osan tilan rakennuksista perustuksia myöten. Kartanon alennustila päättyi vasta 1747, jolloin Gumböle siirtyi kirkkoherra Elias Cajanderin omistukseen. Etevänä talousmiehenä tunnettu Cajander sai kartanon tiluksineen kukoistamaan. Hänen aikanaan kartanon maille rakennettiin niin jauho- kuin ryynimyllykin.

Tilan nykyinen päärakennus valmistui 1840-luvulla, jolloin sen omisti hovioikeuden auskultantti Karl Alexander Napoleon Adlercreutz. Kartanoa ympäröivä puisto ja puutarha sekä suurin osa pihapiirin talousrakennuksista ovat peräisin 1900-luvun alusta.

Kartanolla on ollut vuosisatojen saatossa kymmeniä omistajia ja useat suvut ovat isännöineet Gumböleä. Vuodesta 1969 kartano on ollut Espoon kaupungin omistuksessa edustus- ja koulutustilana sekä kaupunginjohtajan virka-asuntona.

IMG_0118Kartanon vuonna 1903 rakennettu tallirakennus avattiin syksyllä 1974 kilpa- ja harrastetalliksi. Gumbölen tallin hevoset ovat edustaneet Suomea arvokilpailuissa sekä kansainvälisesti että kotimaassa. Kuuluisin tallissa asunut hevonen on Moskovan olympialaisiin Christopher Wegeliuksen kanssa osallistunut Monday Morning. Muita Gumbölen hevosia on osallistunut mm. EM-kilpailuihin, ja joukossa on ollut useita sekä PM- että SM-mitalisteja.

Ratsastuskeskuksessa on järjestetty ratsastuskilpailuja kaikilla tasoilla yli 30 vuoden ajan. Suosituimpia ovat olleet kesäkauden harjoituskilpailut keskiviikkoiltaisin. Lähtöjä harjoituskilpailuissa on ollut keskimäärin sata jokaista iltaa kohti, ja osallistujia on saapunut jopa yli sadan kilometrin päästä.

Gumbölen Ratsastuskeskus Oy osti tallirakennuksen Espoon kaupungilta loppusyksystä vuonna 2013 ja toteutti sille perusteellisen remontin vuoden 2014 aikana.

Lähteet: Gumbölen Ratsastuskeskus Oy, Espoon kaupunki, Wikipedia